Exista doua tipuri principale de aparate de aer conditionat:
Regulamentul UE NR. 206/2012 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a intrat in vigoare Incepand cu 2013. El stabileste noi standarde in materie de proiectare ecologica pentru produsele cu impact energetic.
In consecinta, produsele de marca si cele “noname” (majoritatea provenite din China) bazate pe tehnologie conventionala nu mai corespund normelor in vigoare. Ele vor dispare foarte curand de pe piata echipamentelor de climatizare, odata cu lichidarea stocurilor existente.
Incepand cu 2013, nu se va mai introduce pe piata europeana niciun aparat de aer conditionat cu eficienta energetica mai scazuta de A+, iar din 2015, niciun echipament de climatizare de clasa inferioara clasei energetice A++.
Se preconizeaza ca, incepand cu 2017, sa nu se mai comercializeze in statele UE aparate de aer condiţionat cu eficienta energetica mai scazuta de A+++.
Principalul avantaj al unui aparat de aer conditionat tip inverter e consumul sau mai redus.
Pe langa confortul sporit, el este mai sanatos decat un aparat de aer conditionat clasic, pentru ca mentine o temperatura constanta in interior si asigura o mai buna purificare a aerului, plus aportul de aer proaspat din exterior.
Din pacate, pretul sau - semnificativ mai ridicat - nu-l face accesibil tuturor.
Vreti un aparat de aer conditionat pentru a-l folosi ocazional, doar in zilele de canicula?
Bugetul nu va permite momentan achizitionarea unuia cu tehnologie inverter?
In acest caz, un aparat de aer conditionat care foloseste tehnologie conventionala, poate fi o alegere adecvata.