BTU (provenind de la British Thermal Unit) este o unitate de măsură pentru caldură si ea este egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a creste temperatura unei cantităti de 1 livră de apă (circa 0,45 kg) cu 1° Fahrenheit (circa 0,55 ° Celsius). Pentru a va da seama cat de mica este aceasta unitate de masura, ganditi-va la cantitatea de caldura degajata de arderea unui băƫ de chibrit.
BTU nu face parte din Sistemul International, pentru domeniul stiintific unitatea de masura folosita ramanand Joulul:
Conversie: 1 BTU ≈ 1055,056 J
Profesionistii in domeniul instalațiilor de climatizare definesc, pe baza BTU, o unitate de măsură pentru putere termică, si anume BTU pe oră (BTU/h).
BTU/h se foloseste pentru a masura puterea termică a unor combustibili (petrol, gaze naturale, carbune), sau a unui sistem de încălzire sau capacitatea, puterea de racire a unui aparat de aer conditionat.
Spre exemplu, daca un aparat de aer conditionat are capacitatea de racire de 10.000 BTU / h dupa cum scrie infisa sa tehnica, aceasta inseamna ca el furnizeaza 10.000 BTU pentru a răci o casă timp de o oră.
Conversie: 1000 BTU/h = 293 W
In standardele europene puterea e exprimata in W sau KW si nu in BTU/h. Daca pe aparatul de aer conditionat nu e specificata puterea in KW, e nevoie sa folosim relatia de mai sus pentru a face conversia.
Spre exemplu, un aparat de aer conditionat de 9000 BTU/h va avea 9 X 293 = 2637 W = 2,64 kW
Pentru ca BTU/h este o unitate de masura extrem de mica, este de asteptat ca, atunci cand vorbim de un aparat de aer conditionat, sa vorbim de capacitati de racire avand valori de ordinul miilor si zecilor de mii de BTU/h.
In concluzie, capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat se exprima in BTU/h si se refera la cantitatea caldura disipata. Cu cat ea are o valoare mai mare, cu atat mai puternic este sistemul de racire.
Citeste si: Ce aparat de aer conditionat sa alegi – Calcul BTU